Spotřebitelský úvěr

Spotřebitelský úvěr představuje v dnešní době nejjednodušší formu, jak získat peníze na nejrůznější nákupy. Úvěr se hodí na nákup domácích spotřebičů, nábytku, elektroniky, vybavení ale třeba i dovolených. Jde totiž v současnosti u nás nejdostupnější a nejrychleji zpracovávány druh úvěru. Poskytují ho jako bankovní instituce , tak i nebankovní subjekty , které často umožňují sjednání úvěru přímo v obchodě, kde danou věc kupujeme. Jde o výrazné usnadnění nákupu, protože člověk nepotřebuje ani korunu. Přijde do obchodu, vybere si věc, požádá o úvěr (někdy používá pojem nákup na splátky ) a spokojeně odchází s danou věcí. Vše velmi jednoduše, rychle a výhodně. Spotřebitelský úvěr se stal fenoménem dnešní doby a nákupy na splátky jsou prostě v módě.
Parametry spotřebitelského úvěry
Tento úvěr určuje několik základních parametrů. Především jde o jeho velikost . Podle velikosti úvěru jsou nutné určité záruky v podobě nějaké formy ručení. U nižších částek není ručení vyžadováno. Podle velikosti úvěru se obvykle určuje úrok, respektive roční procentní sazba nákladů. Ty následně udávají skutečnou cenu spotřebitelského úvěru. Následuje výpočet splátek závislý doby, po kterou je daný úvěr koncipován.
Nástrahy spotřebitelských úvěrů
Spotřebitelské úvěry jsou velmi šikovné nástroje, jak získat rychle peníze na běžné nákupy. Je však důležité své půjčky řádně splácet a nenechat se jimi zahltit. Určitě není vhodné hradit jeden úvěr druhým. Člověk se pak může velmi snadno dostat do spirály spotřebitelských úvěrů, ze které je těžko úniku. Pokud však člověk nakládá se spotřebitelským úvěrem správně, jde o velmi účinný nástroj, který výrazně usnadňuje život .