Nebankovní úvěr

Nebankovní úvěr je velmi široký pojem. Možná sem totiž zařadit prakticky vše na finančním trhu, což neposkytují bankovní instituce. Všechny půjčky, kreditní karty, úvěry, splátkový prodej a další nejrůznější peníze ihned nebo na ruku . To vše jsou nebankovní úvěry. Nebankovní sektor je velmi rozsáhlý. Fungují na něm jako velké a zavedené instituce i drobní podnikatelé či přímo fyzické osoby, které mají aktuálně přebytek finančních prostředků a chtějí je někomu půjčit za nějaký úrok.
Nebankovní trh
Nebankovní trh je přehledný a nepřehledný zároveň. Pokud člověk hledá menší sumu peněz, má jejich možnost získat prakticky okamžitě a kdekoliv. Avšak za jakou cenu? Někdy může narazit na ne zrovna poctivého obchodníka, někdy dokonce na podvodníka. I takové subjekty fungují na nebankovním trhu a nabízí nebankovní úvěry . Proto je velmi důležité dbát veliké ostražitosti a podrobně vybírat, aby se člověk vyhnul zbytečným nepříjemnostem. Samozřejmě na nebankovním trhu funguje celá spousta stabilních, dobrých a ověřených poskytovatelů úvěrů, ale o těch tolik slyšet samozřejmě není.
Poskytování nebankovních úvěrů
Nebankovní úvěry poskytují investoři podstatně flexibilnější. Ať už se jedná o nebankovní instituci nebo podnikatele, vždy se staví ke klientovi čelem. Nebankovní úvěr tak má možnost získat i člověk nezaměstnaný, v důchodu, se záznamem v registru nebo žena na mateřské dovolené . Všem těmto skupinám, a samozřejmě nejen jim, je ochotný nebankovní sektor peníze půjčit. Samozřejmě tím podstupuje poskytující instituce větší riziko, než u finančně ověřených klientů, proto musí toto riziko být někde zohledněny. A tomu se děje ve výšce úrokových sazeb a následně roční procentní sazbě nákladů. Ta je obvykle u nebankovních úvěrů nepatrně vyšší ve srovnání s bankovním sektorem, ale to je zkrátka daň za rychlost, nízkou administrativní náročnost, záznam v rejstříku nebo nedokládání příjmu.